Merkez, KIRIKKALE
0531 914 59 64
info@nuraniyat.com

Tarçının Faydaları

Tarçının Faydaları

Tarçın Orta Doğu ve Güney Asya’da yaygın olarak küçük bir ağaç şeklinde bilinir ve bu ağacın kabuğundan elde edilir. Latince adı cinnamomum zeylanicum olan bu şifalı bitki, ülkemizde farklı isimlerle anılmaktadır. Çoğu bölgede darçın, darçin ve darşın boru tarçın, tatlı kabuk, lohusa kokusu, şerbet kokusu gibi adlarla da anılmaktadır. Baharat ,sıcak içeceklerimizi lezzetlendirmek ve çeşitli hastalıkların tedavisinde  doğal bir ilaç olarak yüzyıllardır kullanılmaktadır.

Tarçının Sağlığa Faydaları;

Tarçının yaygın kullanılmasının nedeni içerdiği sinamaldehid, sinnamil asetat ve sinnamil alkol adlı bileşenlerdir.

Vücudumuza Faydalarını Sıralarsak  Eğer;

Mucize baharat tarçın:

  • Cilt yaşlanmasını önlemektedir
  • Sindirim sistemini düzenler
  • Kan şekerini kontrol altına almaya yardımcı olur
  • Soğuk algınlığını öı geçirir.
  • Mantar enfeksiyonlarını önler
  • Kemik sağlığına iyi gelmektedir
  • Yaşlanma karşıtıdır
  • Kasları rahatlatır
  • Hafızayı güçlendirmektedir
  • Şişkinlik ve hazımsızlığa iyi gelmektedir
  • Yüksek manganez içerdiği için adet öncesi sendromuna ve adet kramplarına iyi gelmektedir.

İşte tarçının saymakla bitmeyen faydaları arasında en belirgin olanlarından bazıları…

  1. Antioksidan İçeriği Yüksektir

Tarçın, antioksidan içeriği en yüksek olan baharat türlerinden bir tanesidir. En güçlü antioksidanlar arasında yer alan flavonoidler, polifenol ve fenolik asit tarçında bol miktarda yer alır. Bu bileşenler vücutta serbest radikallerin oluşumunu önleyerek hücreleri oksidatif hasara karşı korur. Bu sayede hemen hemen tüm kanser türlerine karşı önemli bir koruma sağlar. Buna ek olarak yüksek antioksidan içeriği sayesinde yaşlanmayı geciktirir, enfeksiyon hastalıklarına karşı korur ve stresi azaltmaya yardımcı olur. Antioksidan özelliği, doğal bir gıda koruyucusu olarak görev yapabilecek kadar yüksektir.

  1. Enfeksiyonlara Karşı Koruma Sağlar

Tarçının vücuda sağladığı olumlu etkilerden bir tanesi de inflamasyonu azaltmasıdır. Eski çağlardan beri bronşit tedavisinde ve kronik öksürüklerin iyileştirilmesinde tarçının kullanılmasının nedeni de budur. İçerdiği biyoaktif bileşenler sayesinde tarçın; vücutta bakteriler, virüsler, mantar ve parazitlerden kaynaklı olarak oluşan enfeksiyonlarla mücadele eder. Bağışıklık sistemini güçlendirerek vücudun hastalıklara karşı daha güçlü bir şekilde savaşmasına yardımcı olur. Bu enfeksiyonlar nedeniyle vücutta oluşabilecek hasarların önüne geçilmesinde de oldukça etkilidir. Antiinflamatuar etkisi sayesinde özellikle kronik hastalıklarda hastalığın vücutta yol açabileceği harabiyetleri önlemeye katkı sağlarken tedavi sürecinde başarı oranının artırılmasına da destek olur.

  1. Diyabet ve Kardiyovasküler Hastalıklarla Savaşır

Dünyada en çok ölüme neden olan hastalık grubu kalp ve damar hastalıklarıdır. Kardiyovasküler hastalıklar olarak da adlandırılan bu hastalık grubunun gelişiminde risk faktörleri arasında ise genetik yatkınlıktan sonra ikinci en önemli neden diyabet hastalığıdır. Tarçın, bu iki kronik hastalığa karşı vücutta önemli bir koruma sağlayan mucize bir besindir. Tarçının sağlık üzerindeki faydaları arasında en çok bilinenlerden bir tanesi kan şekerinin düşürülmesine yardımcı olmasıdır. Yapılan bilimsel araştırmalara bakıldığında Tip 2 diyabet hastalarında günde 1 gram tarçın tüketiminin kan parametrelerinde olumlu değişikliklere yol açtığı tespit edilmiştir. Bu sayede tarçın diyabet hastalarında kan şekerinin dengelenmesine yardımcı olurken sağlıklı bireylerde insülin direncinin gelişimini önler. Aynı zamanda tarçın, kolesterolün dengelenmesine de yardımcı olur. Total kolesterol, LDL kolesterol ve trigliserit düzeylerinin düşürülmesine ve iyi kolesterol olarak bilinen HDL kolesterolün yükseltilmesine yardımcı olan tarçın, düzenli olarak tüketildiğinde hem diyabet hem de kardiyovasküler hastalıklara karşı büyük bir koruma sağlar. Kan basıncının düşürülmesi üzerinde de etkileri bulunan tarçın, hipertansiyon hastalarında kan basıncının kontrol altında tutulmasına destek olur.

  1. Nörodejeneratif Hastalıklardan Korur

Tarçının faydaları arasında en önemli olanlardan bir diğeri ise Alzheimer ve Parkinson gibi nörodejeneratif hastalıklarda ilerleyişi yavaşlatması ve hastalığı yatıştırmasıdır. Bazı bilimsel çalışmalarda düzenli tarçın tüketiminin Alzheimer hastalığının gelişiminde rol oynadığı düşünülen tau proteininin beyindeki üretimini engellediği görülmüştür. Buna ek olarak motor duyusal aktiviteleri ve nöronların sağlığını koruyarak Parkinson hastalığına karşı korur, mevcut hastalarda ise hastalığı yatıştırmaya yardımcı olur. Bilişsel fonksiyonları destekler, hafızayı güçlendirir ve çevresel etkilere duyarlılığı arttırır.

  1. Emziren Annelerde Süt Üretimini Destekler

Tarçın, emziren annelerin güvenle kullanabileceği baharat türlerinden bir tanesidir. Yapılan bazı bilimsel araştırmalar tarçın tüketiminin süt üretiminin artması ile ilişkili olduğunu öne sürmektedir. Gebelik döneminde oluşan cilt sorunlarının giderilmesinde de önemli etkileri bulunan tarçın düzenli olarak tüketildiğinde cilt elastikiyetini arttırarak çatlak oluşumunu önler, derideki döküntü, tahriş ve enfeksiyon sorunlarının iyileştirilmesine yardımcı olur. Emziren annelerde güvenle kullanılabilen bir baharat olmasına karşın tüm besinlerden kaynaklanabilen olası alerji risklerine karşı tarçın tüketmeye yeni başlayan anneler birkaç gün boyunca bebeklerini takip etmeli, herhangi bir yan etki görmesi halinde tüketimi bırakarak doktora başvurmalıdır.

  1. Kilo Vermeye Yardımcı Olur

Kilo vermek veya formunu korumak isteyenlerin güvenle tüketebileceği bir besin olan tarçın, kan şekerinin dengeli bir şekilde seyretmesini sağlayarak açlık ve tatlı krizlerinin önüne geçer. Bu sayede kilo vermeyi kolaylaştırır. Sindirim sistemini düzenler, kabızlık ve şişkinlik sorunlarının önüne geçilmesine yardımcı olur. Besinlerin midede daha uzun süre kalmasını sağlayarak öğünlerin ardından elde edilen tokluk hissinin süresini uzatır. Tüm bunlar diyet uygulayan kişilerde başarı oranının yükseltilmesine yardımcı olur. Sağlık üzerinde olumlu etkileri çok fazla olan tarçının, tüm bu faydalarına karşın kalori içeriği oldukça düşüktür. Bu nedenle diyet yapanlar de dahil olmak üzere herkes tarafından güvenle kullanılabilir.

Tarçını Kullanabileceğimiz Yerler ;

Tarçını kabuk  veya toz şeklinde tüketebilir veya besin takviyesi olarak satılan tarçın kapsüllerini kullanabilirsiniz. Nezle ve grip gibi salgın hastalıkların kış aylarında yaygın olarak görüldüğü dönemler de vücudu enfeksiyonlara karşı korumak için tarçın çayı içebilirsiniz. Tarçının hafızayı güçlendirme etkisinden faydalanmak için  tarçınlı sakız çiğnenebilir. Kas ağrıları yaşıyorsanız eğer 1 ölçek tarçın yağını 10 ölçek taşıyıcı yağlarla karıştırarak ağrıların veya kasılmaların yaşandığı bölgelere masaj yapılabilir.

Tarçının Zararları Var Mı Diye Soracak Olursanız Eğer;

Her şeyin fazlası zararlı olduğu gibi tarçının da fazlası zararlıdır. Bu yüzden hiçbir bitki aşırı miktarda kullanılmamalıdır. Bir alerjiniz varsa tarçın yada tarçın bal ikilisi kullanılmamalıdır. Ayrıca aşırı miktarda tarçın kullanımı ağız ve dudaklarda yaraların oluşmasına, ciltte tahrişe ve kızarıklığa neden olabilir.

Karaciğer hastalıklarının oluşmasına sebep olabilir. Kan şekerini düşürücü etki yarattığı için ameliyat öncesinde ve sonrasın da kan şekerinin dengesini zorlayabilir. Cerrahi operasyon geçirecek kişilerin tarçın tüketimini operasyondan en az 15 gün önce bırakmaları gerekmektedir. Diyabet ilaçları, kalp ilaçları yada yüksek tansiyonunuz varsa herhangi bir ilaç alıyorsanız tarçın kullanmadan önce mutlaka doktorunuza danışmalısınız.


Subscribe
Bildir
guest
Bizi Değerlendirin
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Lütfen kopyalamayın!
0
Düşüncelerinizi çok isterim, lütfen yorum yapın.x