Merkez, KIRIKKALE
0531 914 59 64
info@nuraniyat.com

Okaliptüs

Okaliptüs

 

Okaliptüsün Özelikleri

Okaliptüs; mersingiller familyasına ait olan bir bitkidir. Birçok hastalığa şifa olduğu bilinen bu bitkinin 600’den fazla türü bulunmaktadır. Son zamanlarda adını tıp alanında sıklıkla duymakta olduğumuz her derde deva bitki, her mevsim toplanabilmektedir. Kış aylarında yaprakları dökülmediği için bu doğa ürünün faydalarından her daim yararlanmak mümkündür. Daha fazla fayda sağlamak için Eylül ve Ekim aylarını tercih etmek daha iyi olacaktır. Bu bitki “Eucalyptol “adı ile de nitelendirilmektedir. Genellikle bataklık yerlerini kurutarak yerleşim yeri oluşturmak için kullanılmaktadır.

Mevcut olan su miktarını bünyesine çekerek bataklık sorununu ortadan kaldırabilmektedir. Mavimsi ve yeşil renklerden oluşan çiçeklere ve taze yaprakları gövdeye yapışık biçimdedir. Genetik yapısı tüylü olan bitkinin meyveleri bol miktarda tohumdan meydana gelmektedir. Türlerin oluşma şekli de bu tohumlardan kaynaklanmaktadır. Odun kısmı kırmızı renkten oluşmaktadır ve gövdesi gri tonlarındadır.

Yüksek oranda eterik yağı barındıran ağaç, Sineol maddesini çok miktarda barındırmaktadır. Uçucu yağı da bu ağacın şifa olma özelliğine katkı sağlamaktadır. Tarıma olan katkısı ile dikkat çeken ağaç, bitkileri deforme edecek zararlı toz ve dumanlardan koruma özelliğine de sahiptir.

 

Okaliptüsün Faydaları

  • Nezle, öksürük, bronşit, burun ve boğaz rahatsızlıklarında etkili ve iyileştiricidir.
  • Balgam söktürür, göğsü yumuşatır.
  • Romatizma ağrıları, kas kasılmaları ve üşütmelerden ortaya çıkan ağrılarda şikayet edilen yere lapası uygulanır.
  • Bedeni güçlendiricidir.
  • İdrar yolları antiseptiğidir.
  • Astım, 
  • Ağız kokularını gidericidir. Bu durumlar için ispirtolu ya da zeytinyağlı eriyikleriyle gargara yapılır.
  • En etkili faydası ise bataklıkların yaymış olduğu sıtma hastalığının önüne geçmesi olmuştur. Ülkemizin Güney kesimlerinde var olan bataklılıklarını kurutmak için yetiştirilmeye başlanmıştır. Bu sayede sıtma hastalığına neden olan sivrisineklerin nesli tüketilmiştir. Ve bu hastalığın yanı sıra bataklığın etrafında bulunan verimli toprakların faaliyete geçmesini sağlanmıştır.

 

Kullanım Şekilleri

Çay: Bir tutam yaş yaprağı üzerine bir bardak kaynar su dökülür. 10 dakika demlendirilerek yapılan çay, şekerle tatlandırılarak günde iki-üç kez içilebilir.

Buhar Banyosu: Okaliptüs yapraklarından 2-3 tatlı kaşığı alınır. Bir kaseye konularak üzerine dört bardak kaynar su dökülür. Çıkacak uçucu yağın kaçışını önlemek üzere başı ve kaseyi kapayan büyük bir havlu örtülür. Kaseye doğru eğilip 10 dakika süreyle okaliptüs buharı solunur.

Lapa : Yaş yaprakları ezilerek okaliptüsün lapası hazırlanır. Masaj yapılarak sürülür.

İspirtolu ya da Zeytinyağlı Eriyik Hazırlamak: Okaliptüs yaprakları bu maddelerin içine yatırılıp 7-10 gün bekletilir. Bu eriyikle ağızda gargara yapılır ya da suyla seyreltilip şekerle tatlandırılarak içilir.

 

Yetiştiği Alanlar

Anavatanı Avusturya olarak bilinen bitki, İspanya, Fas, Brezilya ve Portekiz’de de görülmektedir. Hatta Avusturya’nın hemen hemen her bölgesinde Okaliptüs ağaçları mevcuttur. Ülkemizde de bu bitkiyi yetiştirilmeye Mısır Hidivi Abbas Hilmi Paşa ön ayak olmuştur. İlk olarak Muğla’nın Dalaman yöresine bu ağacı dikmiştir. Akdeniz bölgesinin sahil kısımlarında rahatlıkla üretilebilmektedir.

 

Dünya’nın en Uzun Ağaç Türü Arasında Yer Alıyor

Ege bölgesinde de aynı şekilde bu ürün yetiştirebilinir. Geniş ebatlardan oluşan ağacı ile dikkat çeken bitkinin çalıdan oluşmuşmuş türleri de bulunmaktadır. Dünyanın en uzun boylu ağaç kategorisinde de yer alan bitki, 200-1000 litre suyu gövdesine rahatça çekebilmektedir. Bu yüzden bataklık olan yerlerde daha çok yetiştirilmektedir.

Lütfen kopyalamayın!