Kişniş
Eskiden beri bitkinin yeşil yaprakları ve kurutulmuş dokuları çok yönlü olarak kullanılmaktadır. Kişniş, keskin ve hoş kokulu, ferahlatıcı, yumuşak lezzetli, baharlı bir yapıya sahiptir. Bu nedenle baharat olarak Akdeniz ülkeleri, Meksika, Amerika ve Hint mutfaklarında yaygın olarak kullanılır.
Şekerli ürünler, krema, krema sosları, dondurma, yumuşak peynir, zencefil, ekmek, unlu ürünler, et yemekleri ile fazlaca tüketilir. Alkolsüz içeceklerde, bazı salamlarda, çikolata ve şekerleme sanayinde yaygın olarak kullanılır. Erzurum’da aşotu adıyla anılır ve yeşil yaprakları taze veya salamura olarak özellikle çorbalara lezzet vermek amacıyla katılır.
Halk hekimliğinde; laksatif (süt arttırıcı), mide ağrı kesici, kuvvet verici, ateş düşürücü, parazit düşürücü, idrar söktürücü ve hazmı kolaylaştırıcı olarak kullanılır. Kullanımı, %3’lük infüzyon şeklinde olup günde 2 – 3 bardak içilir. Dahili alımlarda vücuda bir zararı yoktur. Bazı durumlarda tohumun üzeri şekerle kaplanarak kişniş şekeri olarak satılır.
Kişniş; gaz çıkartıcı, sinirleri yatıştırıcı, hazmı kolaylaştırıcı, cinsel arzuyu artırıcı, sinirsel baş ağrılarını kesici, doğuma kolaylaştırıcı, aybaşı kanamalarını düzenleyici ve karın ağrılarını giderici özelliklerinden dolayı geniş ölçüde yararlanılır. Sürmenajda faydalıdır.
Kişniş; gıda ve ilaç sanayinin dışında parfümeri sanayinde de kullanılır. Taze hasat edilmiş kişnişten alınan usare ve kurutulmuş meyvelerinin çayından yüksek tansiyonu düşürmek için faydalanılır. Bu hastalık halinde, taze kişniş yaprakları küçük küçük doğranır. Üzüm şırasında bir gece bekletilir ve karıştırıldıktan sonra içilir. Size özel tüketim miktarları için diyetisyeninize başvurunuz.