kirkkilit otu

kirkkilit otu

kirkkilit otu, At Kuyruğu otu

Kırkkilit otu, belki herkesin bilmediği ama bilenin de vazgeçemediği şifalı bitkilerden biri desek yanlış olmaz. Ülkemizin birçok yerinde, yol kenarlarında dahi kolaylıkla yetişen, sulak toprakları seven bir bitki kendisi.

Kırkkilit otu, farklı yörelerde atkuyruğu otu, zemberek otu, kuş kuyruğu otu, çamotu gibi değişik isimlerle de anılabiliyor. Küçük, sivri uçlu yaprakları biberiye benzeri birçok bitkiyi andırsa da kendine has yeşil tonu ve daha iri olması nedeniyle kolayca ayırt ediliyor.

Dünya üzerinde birçok türü bulunan kırkkilit otunun ülkemizde 7 türü olduğu biliniyor. Faydalarıysa onu özellikle son zamanlarda oldukça popüler hale getirmeye başladı.

 

kirkkilit otu, At Kuyruğu otu Faydaları

 

  • Kırkkilit otu, içindeki silis adlı bir madde sayesinde kemik sağlığını koruyor, kemiklerin güçlenmesinde önemli rol oynuyor.
  • Bu özelliğiyle, çoğunlukla ileri yaşlarda görülen osteoporoz, yani kemik erimesi rahatsızlığına çare oluyor, kırılan kemiklerin de iyileşme sürecine destek olduğu biliniyor.
  • Tıpkı kemikte olduğu gibi eklemlerde de olumlu etkiler gösteriyor, eklem ağrılarını ortadan kaldırmada yardımcı oluyor.
  • Saçların, tırnakların sağlığını destekliyor, kolayca kırılmalarının önüne geçiyor.
  • Kırkkilit otu, birçok şifalı bitki gibi bağışıklık sisteminin de sağlıkla çalışmasını sağlıyor, antioksidan özelliğiyle kış hastalıkları başta olmak üzere birçok hastalığa yakalanma riskini azaltıyor.
  • Kırkkilit otunun birçok kanser türüne karşı vücudunu koruyucu etkiler gösterdiği de söyleniyor.
  • Bu ottan yapılan çayın böbrekler üzerinde de büyük etkisi oluyor, vücuttan fazla suyun atılmasını sağlayarak idrar söktürücü bir etki yaratıyor.
  • Fazla suyun atılması nedeniyle vücutta oluşan ödem, şişkinlik gibi sorunları çözüyor, doğal bir ödem attırıcı olarak görülüyor.
  • Eklemlerin sağlığını koruduğu için romatizma ve gut rahatsızlığı gibi sorunlar nedeniyle ortaya çıkan ağrıları da dindirdiği söyleniyor.
  • Anemi, yani kansızlık gibi sorunlar üzerinde olumlu etkiler yaratıyor.
  • Diş eti kanamalarına, ağız içinde oluşan yaralar başta olmak üzere vücutta oluşan birçok yaralanmaya iyi geliyor, yaraların daha hızlı bir şekilde iyileşmesine destek oluyor.
  • Son olarak, böbrek taşı, mide ülseri gibi ciddi rahatsızlıklara da iyi geldiği söyleniyor, ancak çeşitli yan etkileri olabileceğinden ciddi rahatsızlıkları olanların doktorlarına danışmadan asla kullanmaması büyük önem taşıyor.

Antik bir bitki olarak değerlendirilebilen at kuyruğu otu, birçok rahatsızlığın tedavisinde kullanılmaktadır. Önerilen dozda kullanılan at kuyruğu otunun çok faydası vardır. Bitkinin isminin görsel açıdan at kuyruğuna benzemesiyle ilgisi olduğu düşünülmektedir. Bitkinin familyasının Latince ismi olan Equisetaceae aslında iki kelimeden bir araya gelmiştir. Equus kelimesi Latincede at, seta kelimesi kıl anlamlarına gelmektedir. At kuyruğu otları, eğrelti otlarıyla akraba bitkilerdendir.

Bu otun, 270 milyon öncesinde yeryüzünde yaşamış büyük bitkilerin nesillerinden olduğu düşünülmektedir. Son dönemde at kuyruğu otunun zayıflamak konusunda yardımcı olduğu yönünde bilgiler ortaya çıkmıştır. Ödem attırıcı ve idrar söktürücü etkilerinin olması, kilo vermeye destek olduğuna işaret etmektedir.

 

At kuyruğu otunun istenilen faydayı gösterebilmesi için doğru kullanılması önemlidir. Ne için kullanılacağına bağlı olarak kullanım yöntemleri de değişiklik göstermektedir. At kuyruğu otu, saç bakımı konusuna da geniş bir kullanım alanına sahiptir.

 

At kuyruğu otu vücudun enfeksiyonlarla savaşmasına yardımcı olan bir bitkidir. Özellikle diş etinde, ağızda görülen enfeksiyonlarda ve boğaz iltihaplarında gargara tedavisi yapılarak kullanılabilir. Mide ülserinin düzelmesine katkı sağlamaktadır. İçeriğindeki anti-inflamatuar özellikler böbrek ve mesane bozukluklarının düzeltilmesini sağlamaktadır. Kadınlarda adet dönemi semptomlarını hafifletmektedir. At kuyruğu otu ekstresinin içinde silikon içeriği bulunmaktadır. Bu özellik cildin sağlığı için faydalı olan kolajen üretimini desteklemektedir. Kısacası at kuyruğu otunun yaşlanmayı geciktirici etkileri bulunmaktadır. Aynı özelliği sayesinde egzama ve akne gibi cilt rahatsızlıklarını da iyileştirir.

 

At Kuyruğu Otunun Yan Etkileri Nelerdir:

At kuyruğu otu faydalı olduğu kadar riskli de bitkidir. Çok miktarda ve uzun dönem kullanılması halinde bazı yan etkiler ortaya çıkabilmektedir. Bu nedenle bitkinin kullanımında uzmana danışmak doğru olacaktır. At kuyruğu otunun bazı ilaçlarla birlikte alınması da zararlı olabilmektedir. Aşırı miktarda at kuyruğu otu kullanımı neticesinde tiamin eksikliği ve vücutta elektrolit dengesizliği olabileceği belirlenmiştir. Yanlış miktarda ve yanlış bir yöntemle uygulanması halinde cilt tahrişlerine neden olduğu görülmüştür.

At kuyruğu otunu, hamile ve emziren kadınların tüketmemesi önerilmektedir. Aynı şekilde çocuklar için de çok uygun değildir. Bitkinin tam bir nikotin kaynağı olması kullanırken dikkatli olunmasını gerektirmektedir. At kuyruğu otu tüketildikten sonra görülebilecek bazı belirtilere karşı dikkatli olunmalıdır. Bitkiyi hangi yöntemle ve hangi miktarda kullanmış olursanız olun; sonrasında nabız hızında anormallik, kaslarda güçsüzlük, ateş, bulantı ve kusma görülmüşse, soğuk algınlığına benzer bir his varsa mutlaka bir doktora görünmek gerekir. Belirtiler görüldükten sonra bitkinin kullanımına son verilmelidir.

Subscribe
Bildir
guest
Bizi Değerlendirin
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Lütfen kopyalamayın!
0
Düşüncelerinizi çok isterim, lütfen yorum yapın.x