Merkez, KIRIKKALE
0531 914 59 64
info@nuraniyat.com

Havlıcan

Havlıcan

  • Türkçe Adı: Havlıcan
  • İngilizce Adı: Lesser Galangal, Alpina
  • En Sık Bulunduğu Bölgeler ve Genel Özellikleri:Havlıcan, Çin’de doğal olarak yetişmektedir. Bitkiyi Avrupa, orta çağda Hindistan ve Arabistan vesilesiyle tanımıştır. Güney Asya ve Avustralyada da yetişmekte olan otsu bir bitkidir.

 

Kullanılabilir kısımlar: Bitkinin sadece kök kısmı kullanılmaktadır.

Havlıcan en çok hazımsızlık, sindirim sistemindeki gaz şişkinliği ve iştah kaybı gibi sindirim yollarıyla ilgili şikayetler için kullanılır.

İçeriğindeki Bileşenler: Uçucu yağ (seskiterpen hidrokarbonlar, seskiterpen alkoller), diaril heptanoidler, fenil alkanonlar, nişasta, taninler, galangin vs.. birçok bileşen içermektedir.

 

Etkileri ve Kullanıldığı Durumlar: Havlıcan botanik ve farmakolojik açıdan zencefile çeşitli benzerlikler göstermektedir.  Havlıcan en çok hazımsızlık, sindirim sistemindeki gaz şişkinliği ve iştah kaybı gibi sindirim yollarıyla ilgili şikayetler için kullanılır. Bunun yanı sıra antibakteriyel, antispazmodik (spazm giderici) ve antienflamatuar (iltihap karşıtı) olarak da kullanılır.

 

Kullanım Şekli ve Dozaj: Bitkinin günlük tavsiye edilen kullanım miktarı 2-4 gramdır. 2-4 gram havlıcan kökünü oral olarak direk kullanabileceğiniz gibi çayını demleyerek de içebilirsiniz. Çay hazırlamak için 0,5-1 gram bitki kökünü 150 ml kaynar suya atın ve 10 dakika demleyin. Bu çayı her öğünden 30 dk önce tüketiniz.

 

Güvenlik ve Yan etkileri: Oral olarak gıdalarda bulunan miktarda kullanımı gayet güvenli kabul edilmektedir. Amerika Birleşik Devletleri’nde GRAS statüsündedir (güvenli). Uygun miktarlardaki medikal amaçlı kullanımı da güvenli kabul edilmektedir. Ancak gebelerde ve emziren kadınlardaki kullanımının güvenilirliği araştırılmadığından kullanımı tavsiye edilmez.

 

Diğer Bitkilerle / Gıdalarla / Gıda Takviyeleriyle Etkileşim: Herhangi bir olumsuz etkileşim durumu rapor edilmemiştir.

 

 

İlaçlarla Etkileşim:

  • Antiasit İlaçlar: Teorik olarak havlıcan mide asiditesini arttırdığı için mide asiditesini azaltmaya yönelik ilaçların etkisini azaltabilir.
  • H2 Blokörleri: Teorik olarak havlıcan mide asiditesini arttırdığı için, H2 blokörlerin etkisini azaltabilir. H2 blokörleri arasında simetidin (Tagamet), rantidin (Zantac), nizatidin (Axid) ve famotidin (Pepcid)  adlı ilaçları sayabiliriz.
  • Proton Pompası İnhibitörleri: Teorik olarak havlıcan mide asiditesini arttırdığı için, proton pompası inhibitörlerinin etkisini azaltabilir. Bazı proton pompası inhibitörleri: omeprazol (Prilosec), lansoprazol (Prevacid), rabeprazol (Aciphex), pantoprazol (Protonix) ve esomeprazol (Nexium)

Hastalıklar veya Durumlarla Etkileşimi: Herhangi bir etkileşim durumu rapor edilmemiştir.

 

German Commission E: Alman Komisyon E monografları (German Commission E monografları), 1983 ve 1993 yılları arasında 300 ‘den fazla bitki ve bitkisel karışımın medikal kullanımını, etkilerini ve yan etkilerini birçok klinik araştırmalar yaparak, objektif ve çok sıkı bilimsel kriterlere göre değerlendirek yazılmış olan bitkilerle ilgili bir bilgi kaynağıdır. Alman komisyon E monografları, Alman hükümeti tarafından finanse edilen komisyon E’nin titiz çalışmalar sonucu yayımladığı, tüm dünyadaki herbalistler, eczacılar ve tıp doktorları tarafından ciddiye alınan bir kaynak olarak değerlendirilmektedir.

Havlıcanın German Commission E tarafından onaylanan kullanım durumları:

  • Hazımsızlıkla ilgili şikayetler
  • İştah kaybı

Subscribe
Bildir
guest
Bizi Değerlendirin
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Lütfen kopyalamayın!
0
Düşüncelerinizi çok isterim, lütfen yorum yapın.x