Merkez, KIRIKKALE
0531 914 59 64
info@nuraniyat.com

Hatmi Çiçeği

Hatmi Çiçeği

  • Türkçe Adı: Hatmi 
  • İngilizce Adı:Marshmallow
  • En Sık Bulunduğu Bölgeler ve Genel Özellikleri: Aslen Asya’ya özgü olan bu bitki daha sonraları batıya Avrupa’ya ve doğuya Çin’e doğru yayılmıştır. Ilıman iklimlerde hatmi, bahçe bitkisi olarak yetiştirilmektedir.

 

Kullanılabilir kısımlar: Çiçek, yaprak ve kök

İçeriğindeki Bileşenler: Müsilaj, pektinler ve nişasta başta olmak üzere birçok bileşen içerir.

Etkileri ve Kullanıldığı Durumlar: En sık mide mukozasının iltihaplanması ve yangısının dindirilmesini sağlamak, öksürük, bronşit ve boğaz enfeksiyonlarının iyileşmesini sağlamak için kullanılır. 

Hatmi çiçeği yaprağı ve kökü müsilaj polisakkaritleri içerir. Bu madde ise sindirim kanalının içini koruyucu bir tabaka şeklinde kaplayarak, buradaki mukoz mebranı tahriş edici maddelere karşı korur. Müsilaj öksürüğü baskılar, bazı maddelere karşı antienflamatuar özellik gösterir ve hipoglisemik özellikleri de vardır (kan şekerini düşürücü). Bunların yanı sıra müsilajın antimikrobiyal, diüretik (idrar söktürücü), salgı azaltıcı ve yara iyileştirici özellikleri de vardır.

Hatmi yaprağı ve kökü:

  • Solunum yolları enfeksiyonu esnasında tahriş olan, solunum yolu mukozasının (solunum yolunun iç çeperi) iyileşmesine yardımcı olmak için,
  • Kuru öksürük gibi solunum yolları enfeksiyonlarının rahatlatılması amaçlı,
  • Mide mukozasındaki enflamasyon (iltihap ve yangı gibi durumlar), diyare, peptik ülser (mide ülseri), konstipasyon (kabızlık) gibi sindirim yolları hastalıklarının tedavisinde,
  • İdrar yolları enfeksiyonu ve böbrek taşı gibi boşaltım sistemi problemlerinde oral olarak kullanılır.
  • Hatmi çiçeği yaprakları ve kökü yaralara, abselere, derideki ülserlere, cilt tahrişlerine ve yanıklara topikal olarak (etkilenen bölgenin direk olarak üzerine) uygulanabilir. Hatmi, kökü kremlere katılarak çatlamış ve soğuk nedeniyle şişerek kızarmış cildi yatıştırmak için kullanılır.
  • Hatmi yaprağı gıdalarda ve içeceklerde aromayı arttırıcı olarak kullanılabilir.

Kullanım Şekli ve Dozaj: Ağız, boğaz ve solunum yolunun tahrişi gibi durumlarda ayrıca kuru öksürük gibi şikayetlerde 2-5 gram kuru yaprak veya 5 gram kuru kök oral olarak alınabilir ya da günde üç kez kök veya yapraktan hazırlanmış hatmi çayı içilmesi önerilir. 

 

Hatmi yaprağından çay hazırlamak için 2-5 gram kuru yaprağı 150 ml kaynar suya atınız ve 5-10 dakika bekletiniz, daha sonra süzerek içiniz. Hatmi kökünden çay hazırlamak için 2-5 gram kökü 150 ml soğuk suya atınız, 1 veya 1,5 saat bekletiniz daha sonra karıştırıp süzerek ve hafifçe ısıtarak içiniz.

 

Eğer bitkinin taze yaprak veya kök kısmının suyunu sıkarak içecekseniz günde 3 kez 2-5 ml tüketmeniz önerilir. Bitki yaprağının kurutulup öğütülerek toz haline getirilmiş halini %5 oranında kreme karıştırıp kullanırsanız bu karışımın etkilenen bölgeye günde 3 kez uygulanması önerilir.

 

Güvenlik ve Yan Etkileri: Yiyeceklerde kullanımı güvenli kabul edilen hatminin, Amerika Birleşik Devletlerinde gıdalarda kullanımı GRAS statüsündedir (güvenli statüsü). Bunun yanı sıra uygun miktarlarda medikal amaçlı kullanımı da güvenlidir. Topikal kullanımı da güvenli olan bitkinin, emziren veya hamile kadınlarda kullanımının güvenilirliği hakkında herhangibir bilgi yoktur.

 

Diğer Bitkilerle /Gıdalarla / Gıda Takviyeleriyle Etkileşim:  Herhangi bir olumsuz etkileşim durumu rapor edilmemiştir.

 

İlaçlarla Etkileşim: 

  • Antidiyabet İlaçlar: Hatminin kan şekerini düşürdüğü iddialarına karşın, bu bitkinin hipoglisemik etkili ilaçlarla etkileşebileceği düşünülmektedir.
  • Lityum: Hatminin idrar söktürücü özellikleri olduğu, bu nedenle kandaki Lityum miktarını arttırabileceği düşünülmektedir.
  • Oral Yolla Alınan İlaçlar:Hatminin içerisindeki müsilaj, oral yolla alınan ilaçların emilimini azaltabilir.

Hastalıklar veya Durumlarla Etkileşimi: 

  • Diyabet:Teorik olarak hatmi, kan şekeri seviyesini etkileyebileceğinden diyabet hastalarının kan şekerlerini düzenli kontrol etmeleri tavsiye edilir.
  • Cerrahi Operasyon: Teorik olarak hatmi, kan şekeri seviyesini etkileyebileceğinden cerrahi operasyondan en az 2 hafta önce kullanımının kesilmesi önerilir.

German Commission E: Alman Komisyon E monografları (German Commission E monografları), 1983 ve 1993 yılları arasında 300 ‘den fazla bitki ve bitkisel karışımın medikal kullanımını, etkilerini ve yan etkilerini birçok klinik araştırmalar yaparak, objektif ve çok sıkı bilimsel kriterlere göre değerlendirek yazılmış olan bitkilerle ilgili bir bilgi kaynağıdır. Alman komisyon E monografları, Alman hükümeti tarafından finanse edilen komisyon E’nin titiz çalışmalar sonucu yayımladığı, tüm dünyadaki herbalistler, eczacılar ve tıp doktorları tarafından ciddiye alınan bir kaynak olarak değerlendirilmektedir.

Hatminin German Commission E tarafından onaylanan kullanım durumları:

  • Öksürük 
  • Bronşit

 

En sık mide mukozasının iltihaplanması ve yangısının dindirilmesini sağlamak, öksürük, bronşit ve boğaz enfeksiyonlarının iyileşmesinde kullanılır.

 

HATMİ ÇİÇEĞİNİN FAYDALARI

· Özellikle soğuk algınlığında ve gripte etkilidir.
· Cildi nemlendirir.
· Vücuda rahatlık verir.
· Göğsü yumuşatır. Öksürüğe iyi gelir.
· Kaynatılmış suyu güneş yanıklarına iyi gelir. Bu su saçlar için de kullanıldığında canlandırır.
· İdrarı artırır. İdrar yolları iltihabına iyi gelir.
· Kökler ve yapraklarından kaynatılarak elde edilen suyu baş ağrısı ve adetin sökülmesine yardımcı olur. Bu su aynı zamanda meniyi artırır, mide ve bağırsak iltihaplarına iyi gelir.
· Prostat ve sinüzit iltihabına iyi gelir.
· Zona için kullanılır.
· Boğaz iltihabına karşı iyi gelir.
· Kaynatılmış hatmi çiçeği suyu ile gargara yapılabilir. Dişlere iyi gelir.
· Hatmi çiçeği kurutularak sigara gibi içilebilir, balgam söktürür.

Hatmi çiçeğinin faydaları arasında ilk olarak, kış aylarında sıklıkla karşılaşılan inatçı öksürüklerin tedavisinden söz etmek gerekmektedir. Hatmi çiçeğinin, halk arasında, silindir çiçeği, hitmiye, gül hatmi, devegülü, hire gibi isimlerle de bilindiğinin hatırlatılması gerekmektedir.
Hatmi çiçeği çayı ; bitkinin kaynatılması ile yapılmaz. Bir tutam hatmi çiçeği bir fincan fincan kaynamış suya atılır ve kapağı kapatılarak demlenmesi için 5 dakika beklenir ardından süzülerek içilir.
Demlendikten sonra sıcak olarak içilir ve her seferinde taze olarak hazırlanması gerekir.Hatmi çiçeği çayı günde iki defa içilebilir.

· Balgam söktürücü özelliği vardır.Bronş temizleyerek rahat nefes alınmasını sağlar.
· Öksürüğe karşı faydalıdır.
· Üst solunum enfeksiyonlararına neden olan bakkterileri yok eder.
· Baş ağrısına karşı kullanılır.
· Uykusuzluğa karşı kullanılır. Sakinleştirici ve rahatlatıcı etkiye sahiptir.
· Bağışıklık sistemini güçlendirir.
· İdrar söktürücüdür. Ödemin atılmasını sağlar.
· Boğaz enfeksiyonuna karşı gargara olarak da kullanılabilir.

Yedi yaşını doldurmuş olan çocukların içmesinde bir sakıncası yokturancak bir çorba kaşığı kadar içilmesi yeterlidir.
Eğer sigara kullanıyorsanız Hatmi çiçeği çayını içtikten sonra en az bir saat sigara içmeyiniz.
Hatmi çiçeğini içtikten sonra asitli içecek içmeyiniz.


NURANIYAT Yaşam Merkezi “Lokman Hekim”

Fitoterapi, Aromaterapi, Huzur, Şifa, Sağlık, Zayıflama, Kulunç, Göbek Düşmesi, Varisli, Refleksoloji, Kuru ve yaş kupa “Hacamat”, Medikal Masaj, Dokunma Sanatı “Yoga Masaj”, EFT, Zaman Çizgisi, Reiki, Kozmik Meditasyon, Bioenerji, Piramit Enerjisi, Tibet Kasesi, Sarkaç “Pandül”, Taş Kuvars Kristal

Subscribe
Bildir
guest
Bizi Değerlendirin
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Lütfen kopyalamayın!
0
Düşüncelerinizi çok isterim, lütfen yorum yapın.x