Hardal
Hardal: Latince ismi sinapis olan bu bitki Türk Mutfağında sıkça kullanılan bir bitki türüdür. Hardalın ana vatanı tam olarak bilinmese de Akdeniz’de yetişen bir bitki türüdür. Boyu 60 Santimetreye kadar uzar, tüylü ve otsu bir bitki olan hardal bir çok hastalığa şifa olmaktadır. Hardalın 3 Çeşiti vardır. Beyaz, Siyah ve Kırmızı renklidir. Bu bitkinin tohumlarından ilaç ve mutfağımızda baharat olarak kullanılmaktadır.
Hardal Faydaları
Hardal Tohumu hazmı kolaylaştırır ve kabızlığı önler. Romatizma ve terden tutulan kısımlara çok iyi gelir. Cinsel bezlerin işleyişini hızlandırır. Cinsel arzuyu artırmanın yanı sıra sinirleri kuvvetlendirir. Göğüs hastalıklarında faydalıdır. Sakinleştiricidir. Göğsü yumuşatır, öksürüğü keser, bronşit ve zatürree şikâyetlerini azaltır. Beyne ve karaciğer gibi iç organlara kan toplanmasında kanı cilde toplamak için faydalıdır. Ağrı kesicidir. Kusturucu özelliği ile zehirlenmelerde kullanılabilir.
- Bağırsak florasını artırarak daha fonksiyonlu çalışmasını destekleyerek kabızlık ve şişlik problemlerini önüne geçer. Uzmanlar kabızlık problemi çeken kişilerin bir kaşık tüketmelerini tavsiye eder.
- Bal ile karıştırılıp tüketildiğinde boğaz enfeksiyonlarını, akciğerleri temizler. Böylece daha güçlü bir solunum sağlar. Mevsim geçişlerinde bir kaşık tüketilmesinde fayda var.
- Güçlü bir selenyum ve potasyum olan hardal güçlü bir ağrı kesici özelliği vardır. Özellikle romatizma ağrılara iyi gelen hardal, kas ve kemik sağlığını güçlendirir.
- Antioksidan özelliği olan hardal, cildin daha parlak ve canlı görünmesini destekler. Cilt hücrelerini yeniler. Ancak uzmanlar hardaldan elde edilen maskelerin yoğun olarak kullanılmaması gerektiğini vurguluyor.
- Hardal tohumundan çıkartılan yağla boyun, diz ve bel ağrıları sırasında sürülerek uygulandığında ağrıyı hafifletir. Aynı zamanda hardal yağı ile tüm vücuda masaj yapıldığında kan akışı düzenlenir.
- A vitamini bakımından zengin olduğundan göz sağlığının yanı sıra bağışıklık sistemini yenileyerek hastalıklara karşı direnci artırır.
- Apse olmuş diş etine ya da ağız içi yaralarda yerim sirke suyunun içine bir çay kaşığı hardal ekleyerek karıştırıp gargara yapın. Bu karışım ağız içindeki enfeksiyonu azaltır. Ayrıca diş yüzeyinde oluşan kahve rengi tabakayı yok ederek diş rengini korur.
- İçerdiği potasyum kan akışını dengeleyerek yükselmesini önler. Bu da inme, felç ve yüksek tansiyon risklerini azaltır.
- Akciğer için mucize bir faydası vardır. Vücutta hassas organlardan biri olan akciğer zarı hem hava yoluyla hem de beslenmeyle ciddi deformeler yaşar. Bunun önünde geçmek ve akciğer zarını yenilemek için hardal tavsiye edilir. Güçlü bir iltihap söktürücüdür.
Hardal Zararları:
Hardal Sade olarak asla kullanılmaz. Lapada Uçucu yağın buharlaşması sonucu göze zarar verebilir.
Çok sık tüketildiğinde alerjik reaksiyona neden olur. Güçlü bir iltihap kurutucu olan hardal fazla tüketildiğinde karaciğer ve akciğere hasar verebilir.
Hardal Nasıl Kullanılır:
Hardal Tohumu ve tohumunun öğütülmüş hali baharat olarak kullanılır. Haricen lapa yapılarak ya da banyo suyuna katılarak kullanılır. Haricen kullanımında Romatizmaya iyi gelir. Tahriş edici bir madde olduğu için deride uzun süre bekletmemek gerekir.