Merkez, KIRIKKALE
0531 914 59 64
info@nuraniyat.com

Göz otu

Göz otu

Sıracagiller familyasındandır. Meralarda ve çimenliklerde ormanların seyrek yerlerinde ve fundalıklarda yetişir. 5-20 cm. boylanabilirler. Çiçekleri alt ve üst yaprakları olmak üzere ikiye ayrılır. Yaprakları karşılıklı bir sonraki ile çapraz, yumurta şeklinde ve kenarları derin dişli ve de koyu yeşil renktedir. Yaz ortasından sonbaharın sonuna kadar çok sayıda açan mor ya da sarı lekeli beyaz küçük çiçekleri vardır. Bitki, döktüğü tohumlarıyla çoğalır.

Diğer İsimleri: Gözotu, Euphrasia officinalis.

 

Göz Otu Nedir:

Göz otu şık görünümlü yaprakları ile doğada kendiliğinden var olabilen yabani bitkilerden bir tanesidir. Üzerinde minik, beyaz tonlarında çiçekleri olan bitkinin aslen bu çiçeklerinden yararlanılır. Gözlük otu olarak da bilinen bitkinin çiçekleri toplanıp kurutularak kullanılabilmektedir.

Göz otunun içeriğinde bir takım alkaloidler ve aynı zamanda glikozid bulunmaktadır. Gözlük otunun Latince ismi Euphrasia officinalis olarak bilinmektedir. Bitkinin dik duran yaprakları, dantela adı verilen bir biçimdedir. Bitkinin çiçeği beyazımtırak olup çiçek üstünde kırmızı ve mavi renklerde benekleri vardır. Göz otu bitkisinin çiçeği, otun tam ortasında bulunmaktadır. Bu çiçeklerin kesinlikle yaz ayında toplanması gerekir çünkü kurutma işlemi yapılmalıdır.

 

Göz Otu Nasıl Kullanılır:

Göz otu, birçok bitki gibi çayı yapılarak tüketilen bir türdür. Demlenen çay içilebileceği gibi tentürü yapılıp da kullanmaya uygundur. Taze olarak demlenmiş göz otu çayı göz banyosunda tercih edilebilir. Yine içmek için demlenen bu çay cilt üzerinde de kullanılabilir. Bitkiyi doğrudan çiçeğini kullanarak yaz sıcağında ama gölgede kurutmaya özen göstermelisiniz.

Yaprak ve çiçekler bu şekilde 2 gün içinde kurutulurken kök kısımlar güneş altında kurutulmalıdır. Hazırlanan bitki cam kavanozda serin bir ortamda muhafaza edilebilir. Kuruma gerçekleşmişse bitki kesinlikle daha fazla açıkta beklememelidir. Aksi halde içindeki faydalı yağlar uçabilir ve bitkinin faydası kalmaz.

Göz otunu aktarlarda, baharatçılarda kolaylıkla bulabilmek mümkün ama bitkinin piyasada farklı şekillerde bulunabileceğini de unutmamalısınız. Gözlük otu bitkisinin kullanımı yayılınca üreticiler bitkiyi tablet, kapsül ve damla olarak satışa sunmaya başlamışlardır. Bu şekilde kullanımı daha pratiktir ama ürünlerin güvenilir yerlerden alınması önemlidir. Az bilinen bir bitki olması insanların yanılma payını da artıracaktır. Bilindik markalar ve güvenilir aktarlar alışveriş için en uygunudur.

Göz Otu Çayı Nasıl Demlenir:

Göz otu çayını demlemek için öncelikle 400 ml civarında su kaynatmak gerekiyor. Bir taraftan da demliğin içine 2 tatlı kaşığı kadar göz otu koyulmalı. Su kaynadıktan sonra demlikteki bitkinin üstüne eklenmeli ve çay demlenmeye bırakılmalı. Göz otu çayının ideal demlenme süresi ortalama olarak 5 ila 10 dakika arasındadır. Demleme tamamlandıktan sonra göz otu çayı taze olarak kullanılmalıdır.

Göz Otunun Faydaları Nelerdir:

Gözlerdeki batma hissini ve ışığa karşı aşırı duyarlılığı yok eder.
Gözlerdeki akut ve kronik yangıları, göz yorulması ve benzeri rahatsızlıkları iyileştirir.
Saman nezlesi, soğuk algınlığı, öksürük ve boğaz ağrılarına iyi gelir.
Sinüzite karşı etkilidir.

Göz otunun faydalı olduğuna dair Hz. Muhammed (sallallahu aleyhi ve sellem)’in de bir buyruğu vardır. Peygamberin buyruğunda, bitkinin özellikle iltihap çıkarıcı, yok edici özelliği vurgulanmıştır. Göz otu çayı ile kompres yapıldığında göz nezlesi, göz iltihapları iyileşmektedir. Göz yorgunluğu ve buna bağlı olarak gözlerde batma sorunu yaşayanlar, göz otu çayını deneyebilirler. Kısa bir süre kullanımdan sonra gözlerin daha iyi hissedileceği, ışığa karşı hassasiyetin azalacağı görülecektir.

Göz otu çayı, soğuk algınlığı, öksürük, boğaz ağrıları gibi rahatsızlıklarda da destek tedavilerden biridir. Bitkinin sinüzit rahatsızlığına iyi geldiği de bilinmektedir. Sindirim sistemi sorunu yaşayanlar, özellikle de mide ve bağırsaklarında gaz sorunu olanlar göz otu bitkisinden yapılan çayı tüketebilirler.

Demlenen göz otu çayını pamuk yardımıyla cilt sorunu yaşadığınız bölgeye uygulayabilirsiniz. Sivilceleri iyileştiren bitki, cilt kırışıklıklarına da iyi gelmektedir. Göz otu bitkisinin cilde etki etmesi için 3 ay gibi uzun bir dönemde ara vermeden düzenli biçimde kullanılması gerekmektedir. Her kullanımda çayın yeniden demlenmesi yani taze olarak kullanılması konusunda hassas davranmak önemlidir.

 

Göz Otunun Yan Etkileri Nelerdir:

Göz otunun bilinen ve belirlenmiş bir yan etkisi bulunmamaktadır.

 

Subscribe
Bildir
guest
Bizi Değerlendirin
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Lütfen kopyalamayın!
0
Düşüncelerinizi çok isterim, lütfen yorum yapın.x