Çavdar

Çavdar

Çavdar Nedir

Buğday tanesi kaynaklı olan bu tahıl ürünleri ülkemizde Doğu bölgelerinde daha sık meydana gelmektedir. Çavdar ile dövdük ve mayasız ekmek elde edilmektedir. Aşırı soğuk iklimlerde tahılları hasat etmek ve depolamak oldukça zordur. Ama Çavdar soğuk havalar dayanıklı olması ile ön plana çıkmakta ve kolaylıkla yetişerek hasat edilmektedir. Çavdar yüksek kesimlerde, kumlu ve gevşek topraklarda rahatlıkla yetişebilmektedir.

Çavdar buğdaya benzemektedir. Yalnız Çavdar buğdaya oranla daha uzun ve daha incedir. Renkleri ise yeşil gri ile sarımsı kahverengi arasındadır. Çavdar tahıl ürününden un ve eski moda yulaf gevreği elde edilmektedir. Tahıl ürünlerinde mikrop ile kepek ayırmak zor olduğundan çavdar unu ve buğday unu genellikle bunların aksine sonra derece yüksek besin değeri barındırmaktadır.

Çavdar İçeriği

Araştırmalar neticesinde 56 gram Çavdar 188 kalori sağlamaktadır. İnsan sağlığı için oldukça faydalı ve gerekli olan bu besin kaynağı içeriğinde A vitamini, B1 vitamini, B2 vitamini, B 3 vitamini, B5 vitamin, B6 vitamini, B9 vitamini ve K vitamini bulundurmaktadır. Bileşikler açısından da zengin olan en büyük besin kaynağımız lif, triptofan, lutein, zeaksantin, kolin, beta karoten, kalsiyum, bakır, demir, magnezyum, manganez, fosfor, potasyum, sodyum, çinko, doymuş yağlar, poli yağ çeşitleri, izolösin, lösin, lisin, metionin, fenilalanin, prolin, serin, treonin , triptofan, tirosin, valin gibi hemen hemen her bileşikleri bulunduran Çavdar tahıl ürünü insan sağlığı için olmazsa olmazdır.çavdarın faydaları, çavdar nerede yetişir, çavdar bitkisi, covdar ununun faydalari, cavdar içeriği, covdar ekmekle diyet, çavdar yeşili rengi, çavdar unundan mayasız ne yapılabilir, çavdar mahmuzu faydaları, çavdar hasat öncesi ve sonrası fotoğrafları.


Kaynak: Nuraniyat
Teknik Destek: seodanisman
Edited by: Tıbb-ı Nebevî Uzmanı

Subscribe
Bildir
guest
Bizi Değerlendirin
0 Yorum
Inline Feedbacks
View all comments
Lütfen kopyalamayın!
0
Düşüncelerinizi çok isterim, lütfen yorum yapın.x