Akgünlük
Akgünlük
Akgünlük, tütsü olarak yakılan bir ağacın zamkı ve sakızıdır. Genellikle Yemen’de yetişen bir ağaçtan elde edilir. Akgünlüğün faydası çok, zararı ise yok denecek kadar azdır.
Vücuda Olan Etkileri:
Mide ağrısına karşı faydalıdır, ağrı ve sızıyı dağıtır. Bellek gücünü artırır. Kara üzüm ve fıstık ile karıştırılıp yenirse zekayı açar. Gül reçeli ile karıştırılarak yenildiğinde idrarın çoğalmasını sağlar. Mide ağrısına ve ishale karşı iyi gelir. Sindirime yardımcı olur. Göz yaralarını temizler. Zayıf mideyi kuvvetlendirir. Balgamı kurutur, göğüsteki rutubetleri emer. Göz kararmasını giderir. Dahili olarak kullanıldığında vücuda kuvvet verir. Yatıştırıcıdır. İdrar söktürür ve kabız edici etkiye sahiptir. Adet söktürücüdür. Ayrıca romatizma ağrılarını hafifletmeye yardımcı olur.
Mide ülseri : Günlük öğütülüp balla macun yapılıp aç karnına birer çay kaşığı yenmeye devam edilir.
Gastrit : Günlük öğütülüp balla macun yapılıp aç karnına birer çay kaşığı yenmeye devam edilir.
Öksürük : Günlük öğütülüp balla macun yapılarak yenmeye devam edilir.
Nefes Darlığı : Günlük, sinir otuyla öğütülüp balla macun yapılarak yenmeye devam edilir.
Unutkanlık : Günlük, kuru üzümle beraber çiğnenip yenmeye devam edilir.
Yara : Günlük toz yapılıp yaralara ve iltihaplı yerlere ekilir.
Vücut Kuvvetlendirici : Günlük öğütülüp kuvvet macunlarına katılırsa, macunun tesiri artar.
İshal : Günlük öğütülüp soğuk bal şerbetine katılıp içilmeye devam edilir.
İdrar Söktürücü : Günlük öğütülüp ılık bal şerbetine katılıp içilmeye devam edilir.
Romatizma : Günlük öğütülüp sıcak bal şerbetine katılıp içilmeye devam edilir.
Kekemelik : Günlük sakızı çiğnenmeye devam edilir.
Akgünlük şifalı bitkisi, birçok hastalık ve sağlık problemlerine deva oluyor. Akgünlük bitkisi sağlık açısından çok önemli bir bitkidir. Ancak doğru bir şekilde kullanılması gerekiyor.
Akgünlük şifalı bitkisi alternatif tıbbın insana sunduğu doğal şifa kaynakları arasında bulunur ve birçok hastalık ile sağlık problemlerinin doğal yöntemle tedavi edilmesinde önemli bir rol üstlenir.
Akgünlük Şifa Bitkisi Nedir:
Akgünlük ağacı Afrika, bazı Arap ülkeleri ve Hindistan’da yetişen, 8 metreye kadar uzayabilen ağaç türüdür. Akgünlük bu ağaçlardan elde edilen bir tür ağaç sakızıdır. Ağaçların gövdesine çizikler açılarak dışarı çıkan akgünlük sertleşince ağacın üst kısmından kazınır. İçerisinde uçucu yağlar ve organik asitler bulunan bu sakız kıvamındaki akgünlük oldukça faydalıdır.
Akgünlük Bitkisinin Faydaları:
Yapılan çalışmalar sonucu akgünlük bitkisinin anti-enflamatuar yani iltihap önleyici etkisi olduğu artrit gibi iltihaplı hastalıklarda ödem ve ağrıda belirgin azalma sağladığına ulaşılmıştır. İltihaplı eklem romatizması, kireçlenme, sırt ve eklem ağrıları, hareket kısıtlılıklarını azaltmada bu bitki de fayda sağlıyor.
Aynı zamanda bu harika bitkinin balgam söktürücü, nefes darlığını giderici özellikleriyle özellikle astım hastalarında nöbetleri azalttığı, nefes alma kapasitesini arttırdığı da tespit edilmiştir. Bunların yanında yara iyileştirici, stres ve depresyonu gidermeye yardımcı, hafızayı güçlendirici etkileri de söz konusudur.
Akgünlük bitkisinin kanser hastalığında tümör büyümesini önlemede, kötü hücrelerin çoğalmasını ve yayılmasını engellemede de etkili olduğunu belirten uzmanlar, sağlık yönünden son derece önem taşıdığını belirtiliyor.
Akgünlük Bitkisinin Kullanımı:
Su ile eritilerek tıbbi amaçla kullanılabileceği gibi, yandığında verdiği parlak ışık ve hoş kokusundan dolayı tütsü olarak da kullanılabilir. Tütsüsünün nefes açıcı özelliği vardır.